Jadralna sekcija Aerokluba ALC

Jadralna sekcija združuje več kot 150 članov in je najštevilčnejša med štirimi sekcijami znotraj Aerokluba Alpski letalski center. Sestavljajo jo člani različnih starosti in z raznolikimi letalskimi interesi. Jadralno letenje je nekaterim prvi korak na poti v poklicno letalsko kariero, drugim predstavlja užitek in popestritev prostega časa, pohvalimo pa se lahko tudi z večkratnimi državnimi in evropskimi prvaki ter nosilci svetovnih rekordov.

Kaj je jadralno letenje?

Jadralno letenje je letalska dejavnosti, pri kateri letala nimajo lastnega motorja in izkoriščajo naravne zračne tokove. Jadralno letenje ponuja številne privlačnosti in prednosti. Letenje brez hrupa motorja nam omogoča, da se bolj povežemo z okoljem, uživamo v miru in lepoti narave ter doživljamo edinstven občutek svobode v zraku. Let jadralnega letala brez pogonske sile omogoča gibanje na račun pretvorbe potencialne energije v kinetično energijo. S pomočjo zračnih mas, ki se dvigajo hitreje od lastnega padanja jadralnega letala, lahko pridobimo višino in tako ostanemo v zraku dalj časa.

Jadralna letala nimajo motorja vendar lahko v zraku ostanejo več ur in preletijo več sto, včasih tudi več tisoč kilometrov. Svetovni rekord znaša izjemnih 3.006 km, najdaljši let z jadralnim letalom pa je dolg kar 3.143 km. Največja dosežena višina znaša skoraj neverjetnih 22.657 m.

Eden od ključnih načinov pridobivanja višine v jadralnem letenju je izkoriščanje termike. To dosežemo s kroženjem v dvigajočem se zraku. Dodatno lahko za pridobivanje višine izkoristimo tudi vetrovne razmere, še posebej ob stiku z gorsko pregrado, kjer se veter preusmeri navzgor in omogoči dviganje ob pobočju. V primeru ustreznih vremenskih razmer lahko na zavetrni strani gorskih grebenov ob močnem vetru nastanejo zavetrni valovi, ki omogočajo jadralcem doseganje izjemnih višin. Znanje izkoriščanja zračnih tokov nam omogoča prelete velikih razdalj. Jadralno letenje je ne samo varno, temveč tudi izjemno privlačno z vidika raziskovanja pokrajin s ptičje perspektive. Ta oblika letenja je okolju prijazna, saj motor potrebujemo le za vzlet, ki se običajno izvaja s pomočjo vlečnega motornega letala do želene višine. Po odklopu se nato lahko svobodno gibljemo v vseh treh dimenzijah – tako kot ptice.

Visoka tehnologija

Tako sama proizvodnja kot tudi inštrumenti predstavljajo najsodobnejšo tehnologijo.  Jadralna letala so večinoma izdelana iz ogljikovih vlaken. Številne inovativne tehnologijo so bile razvite v Sloveniji. Jadralno letenje tako ni samo hobi ampak odlična izkušnja za poklicno kariero v različnih panogah, ne samo v letalstvu.

Tekmovanja

Jadralno letenje je priljubljen šport, ki vključuje tekmovanja, postavljanje rekordov in doseganje drugih dosežkov, ki jih priznava mednarodna letalska zveza FAI. Poleg tega predstavlja tudi odlično priložnost za druženje s skupnostjo, ki do letenja deli enako strast.

Jadralno letenje je vrhunski šport, ki poleg visoke tehnologije zahteva tudi odlično fizično in psihološko "kondicijo".

V Aeroklubu ALC imamo številne izkušene in uveljavljene tekmovalce in rekorderje ter obetavne mlade jadralce, ki nam dajejo upanje na nadaljnje uspehe in razvoj.

Vas zanima predstavitveni let?

Se želite podati na nepozabno doživetje z jadralnim letalom? Vabimo vas, da se nam pridružite na predstavitvenem letu.
Naši izkušeni piloti vas bodo popeljali na nepozabno letalsko izkušnjo kjer boste uživali v panoramskih razgledih in si dobesedno s pticami delili nebo. To je odlična priložnost za vse, ki bi radi izkusili svobodo letenja ali pa iščete darilo, ki bo pustilo trajen vtis.
Prijavite se zdaj in doživite nepozaben let v objemu neba!

Bi se želeli izšolati za  jadralnega pilota?

Ena od dejavnosti in glavnih poslanstev Aero kluba je šolanje jadralnih pilotov. S tem se aktivno zavzemamo za ohranjanje letalske tradicije ter trajnostni razvoj kluba. Skozi skupinsko šolanje jadralnih pilotov gradimo trdno skupnost znotraj kluba, ki omogoča članom deljenje izkušenj, medsebojno učenje ter krepitev med članske povezanosti. Način šolanja, ki ga izvajamo, je intenziven in varen. Kandidati običajno osvojijo letenje v zgolj 14 dneh. Izkušeni učitelji pa skrbijo za varnost in nadaljnji razvoj novih pilotov tudi po zaključku šolanja.
Jadralno letenje je čudovit a zahteven šport, potrebujete odločnost, disciplino, vzdržljivost in predvsem ekipni duh.
Toda če se boste odločili in vztrajali, boste odkrili svet, ki ga je po fascinantnosti težko preseči.

Pogosta vprašanja

  • info@alc.si
  • Begunjska cesta 10, Lesce, 4248 Lesce, Slovenija
  • +386 (31) 319 114
© 2024 Aeroklub Alpski Letalski center Lesce