Motorna sekcija Aerokluba ALC

Motorna sekcija združuje več kot 90 članov, od tega preko 10 članic. Večina članov je samo motornih pilotov, kar nekaj pa se jih je odločilo za motorno letenje ko so že bili jadralni piloti. Prvi impulzi, zakaj postati motorni pilot, so pri članih različni. Nekateri člani so športni piloti, ki uživaju v letenju po vnaprej zadani poti ter v letenju na druga letališča. Najboljši se z dodatnim izobraževanjem usposobijo za izobraževanje bodočih pilotov. Poseben tip letenja je vleka jadralnih letal in letenje za potrebe padalske sekcije. Žal motorna sekcija trenutno nima v lasti akrobatskega letala, zato akrobatsko letenje ni možno.

Kaj je motorno letenje?

Motorno letenje je letalska dejavnosti, kjer letalo s pomočjo motorja poleti, leti in pristane. Letalo se lahko v zraku premika okrog vseh treh osi: okrog vzdolžne se nagiba, okrog prečne se dviga ali spušča, okrog vertikalne pa spreminja smer. Temu primerno letalo nima samo volana in ročice za plin, temveč tudi nožne komande. Resnici na ljubo tudi volan ni takšen kot v avtu, saj ima v letalu dvojno funkcijo – sprememba smeri okrog vertikalne osi z vrtenjem ter spremeba spuščanja/dviganja s premikanjem naprej/nazaj. V nekaterih letalih pa je volan lahko nadomeščen s krmilno palico.
Da ne pride do zmede v zraku in da je letenje varno za vse udeležence se mora motorno letenje odvijati skladno s pravili. Definirana je minimalna višina, na kateri sme letalo leteti in tudi področja, kjer je letenje dovoljeno, kjer je občasno dovoljeno in kjer je prepovedano. Določena področja nadzirajo kontrolorji letenja, zato je za letenje v teh področjih potrebno let napovedati in se nato napovedi tudi držati.

Tekmovanja

Motorno letenje je lahko tudi tekmovalno. Tekmuje se na več področjih, grobo pa lahko tekmovanja delimo na precizno letenje in akrobatsko letenje. Obe disciplini zahtevata mirno in natančno roko, občutek za letalo, odlično fizično in psihično kondicijo ter veliko treninga.

Pilot za en dan

V enem dnevu se zainteresiranim predstavi, kako izgleda letenje z motornim letalom. Najprej zainteresirani poslušajo predavanja o osnovah aerodinamike, krmil in inštrumentov. Sledi prikaz predpoletnega pregleda in natopribližno pol ure letenja z inštruktorjem s pilotskega sedeža. Naslednji let opazuje kot potnik z zadnjega sedeža, da še enkrat podoživi vse dogajnanje za krmilom letala. Na dogodku so prisotni člani motorne sekcije, ki skrbijo, da vse lepo poteka, vmes pa v pogovoru predstavijo klub in odgovarjajo na vprašanja, ki se porajajo tekom dneva. Vsak dobi v letališki restavraciji tako imenovano pilotsko malico ter diplomo in simbolično darilo kot spomin na dan ko ste izkusili užike letalskega dneva.

Pogosta vprašanja

  • info@alc.si
  • Begunjska cesta 10, Lesce, 4248 Lesce, Slovenija
  • +386 (31) 319 114
© 2023 Aeroklub Alpski Letalski center Lesce