Sailplane Grand Prix- Tekmovanje v jadralnem letenju za veliko nagrado, 30.06.-06.07.2024

Sporočilo za javnost

Na letališču Lesce bomo od 30.06. do 06.07.2024 gostili kvalifikacijsko tekmovanje v jadralnem letenju za veliko nagrado (FAI Sailplane Grand Prix), z močno mednarodno konkurenco.

V aeroklubu Lesce smo ponosni, da nam je bila zaupana organizacija mednarodnega kvalifikacijskega tekmovanja v jadralnem letenju pod okriljem mednarodne letalske organizacije FAI. Tekmovanje za veliko nagrado oz. Sailplane Grand Prix, bo na letališču Lesce potekalo med 30. junijem in 6. julijem letos. To tekmovanje predstavlja formulo 1 jadralnega letenja, nanj se kvalificirajo najvišje rangirani jadralni piloti z vsega sveta. Dvajset najvišje rangiranih pilotov na mednarodni FAI lestvici, tekmuje z jadralnimi letali, ki predstavljajo vrhunec jadralno-letalske tehnike. To med drugim pomeni, da na dnevnih nalogah, ki jim jih glede na vremensko situacijo določi vodstvo tekmovanja, dosegajo visoke povprečne hitrosti, pri čemer na zadani nalogi koristijo izključno naravne danosti, termiko in veter. Tekmovanja se bo udeležilo tudi pet slovenskih jadralnih pilotov. Glede na dobro poznavanje lokalnih značilnosti se nadejamo njihovih dobrih rezultatov.

Posebnost tega tipa tekmovanja je ti. regatni štart, kar pomeni, da letala istočasno prečkajo navidezno štartno črto, kar je za gledalce na tleh pogosto spektakularen prizor. Piloti nato iščejo idealne energijske linije na vnaprej določenem poligonu, torej nad področjem, ki ga določajo ti. obratne točke. Področje na katerem bodo leteli piloti v Lescah je osupljivo ne samo po svoji lepoti in izjemnih razgledih, temveč ponuja tudi odlične pogoje za jadralno letenje. Energijske linije na področju na katerem bodo leteli piloti v Lescah, določa predvsem orografija Karavank, Kamniško- Savinjskih in Julijskih alp, proti zahodu pa orografske značilnosti Karnijskih Alp, Dolomitov, Nizkih in Visokih Tur. Dnevna naloga običajno traja dve do tri ure. Tisti pilot, ki najhitreje preleti zadano nalogo, je dnevni zmagovalec in za dnevno zmago prejme deset točk, kar je najvišje število točk, ki so dnevno na voljo. Piloti točke zbirajo vsak tekmovalni dan in tisti, ki jih ob koncu tekmovanja zbere največ in zmaga, se uvrsti na finale tekmovanja, ki bo naslednje leto v francoskem St. Aubanu.

Poleg Slovenije, so bila v letošnjem letu in prvi polovici naslednjega leta, kvalifikacijska tekmovanja zaupana še organizatorjem v Španiji, na Norveškem, v Nemčiji, Italiji, Franciji, Avstraliji, ZDA, Nizozemski in na Poljskem.

Ključni podatki o tekmovanju

Organizator: Aeroklub AK ALC Lesce, Begunjska cesta 10, 4248 Lesce

Kontaktna e-naslova: info@alc.si // sgp@alc.si

Odgovorna oseba tekmovanja: Zdravko Špendal, predsednik AK ALC (zdravko.spendal@alc.si, tel.: 041/ 653 699)

Namestnik odgovorne osebe in vodja tekmovanja: Boštjan Pristavec (bostjan.pristavec@alc.si, tel.: 041/ 601 074)

Odgovorna oseba za izvedbo tekmovanja: Andrej Fijavž (andrej.fijavz@alc.si, tel.: 041/ 800 526)

Stiki z mediji, foto, video: Luka Hojnik (luka.hojnik@alc.si, tel.: 041/ 332 041)

Časovnica tekmovanja

Novinarska konferenca // četrtek, 27.6.2024 ob 17h

Uradni trening // 29.06.2024

Otvoritev tekmovanja // 29.06.2024 ob 20:00 (prestavljeno iz 18h na 20h!)

Tekmovanje // 30.06.-06.07.2024

Briefing // vsak dan tekmovanja ob 10:30

Razglasitev zmagovalca in podelitev nagrad // 06.07.2024 ob 20:00

Spletna stran in družbeni mediji

Spletna stran AK ALC // www.alc.si

Uradna spletna stran tekmovanja // https://sgp.aero

Facebook stran AK ALC // https://www.facebook.com/akalclesce/

Facebook stran tekmovanja // https://www.facebook.com/faisgp

Instagram AK ALC // https://www.instagram.com/aeroclub_alc_lesce/

Instagram tekmovanja // https://www.instagram.com/fai.sgp.aero/

Fotografije in uradni logotipi tekmovanja

    Comments are closed